SDS154 - Wendy van Amerongen - MECH - 14 - Cholera vaccination campaign at UNMISS Tomping IDP camp in Juba (124)

Onze vakantie in Zanzibar lijkt nu niet meer dan een droom, al was het een geweldige droom waarin we samen heel veel quality time hebben gehad en leefden in een omgeving zonder oorlog, omgeven door een prachtige natuur met het meest lekkere eten wat je je maar kunt voorstellen! Nu zijn we echter weer terug in de harde werkelijkheid van oorlog, trauma en honger in Zuid-Sudan.

Vluchtelingenkamp in Juba

Ik lees mijn aantekeningen door van een dagje in het vluchtelingenkamp in Juba van afgelopen februari… Het lijkt wel of de verhalen nu nog dieper bij me binnendringen dan toen ze me verteld werden. Bijna iedereen heeft wel een familielid of vriend die is vermoord. Iedereen is op de vlucht geslagen en heeft nagenoeg alles achter moeten laten. Toen ik dit kamp bezocht, waren er meer dan 20.000 mensen op een plek waar normaal niet meer dan 5.000 mensen zouden kunnen zijn. En dan nog…  Het was een grote opeenhoping van mensen in zelfgemaakte ‘tentjes’ van doek en zeil. Als ik langsloop zitten sommigen van hen stilzwijgend in hun bij elkaar geraapte ‘hutje/tentje’, anderen druk pratend over hoe dit nu verder moet, anderen vol van haat gevoelens en plannen beradend op wraak, weer anderen die alleen maar konden ‘huilen’, ook mensen die alweer aan ‘t ondernemen zijn met het kleine beetje wat ze nog hebben…. Wat gebeurd er met al deze getraumatiseerde mensen? Ze kunnen niet naar een psycholoog. Ze zitten al maanden opgesloten in dezelfde kleine, overbevolkte ruimte of zijn misschien overgeplaatst naar een ander vluchtelingenkamp. Maar naast de minimale voedseldistributie, schoon drinkwater en een plek om naar ‘t toilet te kunnen gaan. Is er andere hulp?

Rust keihard nodig

Ik denk aan mezelf en weet dat ik mijn R&R’s (korte vakanties, iedere 10 tot 12 weken) keihard nodig heb gehad in deze verstoorde plek. Maar ik heb mijn huis niet in brand gestoken zien worden, ik heb niemand die heel dichtbij me stond in deze oorlog verloren.

Deze mensen kennen geen R&R

En net als ik alles gehoord denk te hebben kom ik aan bij Gatmai tut Dajul, hij is van mijn leeftijd. Hij is in het kamp met 19 familieleden. En toch mist hij er nog velen. Zijn hele familie was in Juba toen de gevechten uitbraken, velen van zijn familie hebben inkepingen op hun voorhoofd. Als de vijand deze markeringen ziet, dan ben je zo goed als dood. En zo gebeurde het ook. Al zijn vijf broers zijn omgekomen daar in Juba. Hij hoorde dit pas later. Hij is bang en nerveus. Hij durft niet naar buiten, want een vriend van hem deed dat om eten te halen en is niet meer teruggekeerd. “Neergeschoten”, zegt hij.

“Ik had ‘geluk’ want ik was ergens anders. Mijn oudere broer (mijn beschermer en held) hielp me met school, maar ik moest even wat halen op de markt. Toen ik terug kwam was ons gebied omsingeld met politie. Ik kon er pas dagen later weer naar toe, maar we waren niet veilig, er werd gewoon op ons geschoten. Toen ben ik naar dit kamp gevlucht. Ik zit op de universiteit, maar ik kan er niet heen. We zijn nu nog maar met z’n tweeen, terwijl ik nog vijf broers had. Mijn oudere broer is ook vermoord.”

Ik ben blij met Medair, want jullie hebben vaccinaties gedaan en trainingen gegeven. Nu ben ik niet meer zo bang om ziek te worden. Maar er moet nog meer hulp komen, want we zijn er nog lang niet. En ik wil zo graag weer naar school.

Een betere morgen

Het is genoeg. De oorlog moet stoppen. Er is genoeg. De oorlog moet stoppen. Al kunnen wij maar een kleine bijdrage leveren aan de hoop die deze getraumatiseerde mensen zo hard nodig hebben, het is goed dat we hier zijn. God kneed ons en helpt ons. Hij draagt ons dwars door alle moeilijke verhalen heen en laat ons die hoop zien. Dankbaar dat we met Medair die hoop mogen brengen. Naast de vluchtelingen mogen staan in deze moeizame strijd van overleven, met een blik op de toekomst, uitkijkend naar een betere morgen…

 

* Ik heb geen foto’s van Gatmai tut Dajul geplaatst in verband met zijn veiligheid

SDS154 - Wendy van Amerongen - MECH - 14 - Cholera vaccination campaign at UNMISS Tomping IDP camp in Juba (19)  SDS154 - Wendy van Amerongen - MECH - 14 - Cholera vaccination campaign at UNMISS Tomping IDP camp in Juba (126)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,