20140408_132324

Kibera, de grootste sloppenwijk van het continent Afrika is één  van de meest verdrietige, uitzichtloze, wanhopige, zwaarmoedige en mistroostige plekken om te leven. Middenin deze ‘ellende’ wonen twee van onze vriendinnetjes, Belinda en Valentine. Ik heb de vorige keer flink gehuild toen we op bezoek waren en aan ‘t einde van de dag weer huiswaarts moesten keren eind 2008 – ik liet hen immers achter. Ik zag hen daar rondlopen… in deze onveiligheid, viezigheid en diepe donkerheid… blootgesteld aan de duizenden gevaren die daar zijn.

Vandaag was anders. Ik zag nog steeds ‘t verdrietige en wanhopige, ik zag nog steeds het zwaarmoedige en mistroostige, wat niet vreemd is als je de sloppenwijk binnenrijdt en tienduizenden mensen  in zelfgemaakte ‘krotjes’ ziet wonen met veelal een depressieve gelaatsuitdrukking. Maar wat nu overheerste en op mijn netvlies blijft is hoop, kracht en vertrouwen. Temidden van een situatie die hopeloos lijkt, komt Belinda ineens op me afrennen. Ik krijg een hartverwarmende knuffel gevolgd door nog een knuffel van Valentine, daarna is Willem aan de beurt.  Jemig wat zijn ze gegroeid denk ik nog! (Ja Wendy, kleine meisjes worden groot). Belinda praat honderduit – wat een verschil met het meisje wat we zo’n zeven jaar geleden voor het eerst mochten ontmoeten… de verlegenheid van toen is nu compleet verdwenen.

20140408_143308

Dit is Belinda, het meisje dat we nu al jaren ondersteunen via Compassion. Dertien jaar en één brok LICHT – HOOP en VERTROUWEN. Ze is vastbesloten om dokter te worden: “Ik wil dokter worden omdat veel mensen hier nu dood gaan en ik denk dat als ze een goede dokter hebben, dat dit er niet zo veel hoeven te zijn!” Wat een kracht, wat een vertrouwen. Verder is ze klasseoudste, haalt ze goede cijfers, voetbalt ze en geeft ze me de mooiste zelfverzekerde blik die ik ooit heb gezien. Ze staat sterk in het leven, verkiest hoop in plaats van wanhoop en denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Geweldg – wat een hoop.

We hebben enorm genoten van deze dag waarbij we samen met Compassion op huisbezoek mochten gaan bij deze twee kostbare gezinnen, waarbij we verhalen mochten delen met elkaar, konden lachen, huilen en bidden. Het was bijzonder! In de middag zijn we er met de kids op uit geweest.. Ongelooflijk hoe je in een half uur tijd een totaal andere wereld betreed. Heerlijk geluncht, plezier gemaakt, gespeeld en genoten van de mooie natuur alvorens we na een dag – die veel te snel voorbij ging – afscheid namen van elkaar. Goodbye friends, we see you tomorrow again!

20140408_143334

20140408_163424

unnamed

Wij hebben maar tien foto’s gemaakt. Overige foto’s volgen via Silas Mwangi – die ons enorm goed begeleid heeft deze dag en prachtfoto’s heeft gemaakt!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,