2014-01-15 Nijkerk Nu Willem and Wendy going to SDSAfgelopen weken stond Zuid-Soedan vooral slecht in het nieuws. Gevechten, doden, gewonden, mogelijke kans op oorlog en noem maar op. Nog geen zeven jaar geleden waren wij voor een jaar in Malakal, de stad waarin we met zoveel mensen hechte vriendschappen mochten opbouwen – nu overvallen door gevechten. Je zou er wanhopig van kunnen worden, moedeloos. Verdrietig. En dat verdriet is niet te voorkomen…

Positieve tegenhanger

Maar wat was ik blij toen ik op Twitter ineens deze ‘hashtag’ uit bovenstaande titel tegenkwam en er een positieve tegenhanger werd gegeven om alle mooie dingen uit Zuid-Soedan ook te benadrukken. Niet het hele land staat in brand. Zelfs nu gebeuren er nog steeds hele mooie dingen. Dingen om je over te verwonderen en ook een stukje positiviteit uit te halen! Dingen om naar uit te kijken.

Zondag naar Juba

Juist omdat we geloven dat dit land, met zoveel mooie mensen, zoveel potentie heeft, staan we helemaal achter de titel van het gisteren gepubliceerde (en bijgevoegde) krantenartikel. Zoals het er nu naar uitziet vertrekken wij komende zondag naar Juba en zullen we weer voet aan de grond zetten in ‘t land waar we van zijn gaan houden.

Kijk ook eens op Twitter naar #thingsiloveaboutsouthsudan! En voor degenen zonder Twitter, hieronder een paar dingen die wij heel mooi vinden aan Zuid-Soedan:

 • De enthousiaste kinderen die je (bijna) altijd met een blijde glimlach verwelkomen en kawatja, kawatja roepen;
 • Het feit dat welke foto je ook neemt van de zonsondergang bij de Nijl, ze zijn altijd mooi!
 • Het feit dat je veel in de buitenlucht bent omdat je soms uren moet lopen om op een andere plek te komen;
 • De kleurrijke bruiloften;
 • De veerkracht van van veel Zuid-Soedanezen zonder dat ze ook maar een dag counseling hebben gehad;
 • Niet vragen om mijn naam, maar me eerder een nieuwe naam geven;
 • De gastvrijheid en vrijgevigheid: als we op bezoek gingen kregen we soms een maandsalaris aan eten en drinken;
 • Onze tuin een zwembad in 1 dag (regen);
 • De gesprekken bij een waterput of onder een boom;
 • De koetjes en kalfjes voor je aan een vergadering begint;
 • De tuk-tuks in het verkeer.

Desondanks heeft het land wel keihard jullie gebed nodig. Want wij bekijken de zaken nu ook nog vanuit deze kant, maar voor veel mensen is het allemaal enorm zwaar en zijn er weinig mooie dingen te bedenken…

Tags: , , , , , , , , , , ,