Bladerend op linked-in kwam ik een artikel tegen met als titel ‘Voel je thuis’. De woorden raakten me. Gedachten kwamen naar boven. Resultered in deze blog.

Wat betekent het nou eigenlijk om je ‘thuis’ te voelen? Thuis op je werk, de sportclub, bij vrienden en relaties en natuurlijk je eigen huis. Ik ken mensen die zich ‘thuis’ niet meer thuis voelden door relatieproblemen. Of mensen die een afstand voelen op hun werk en geen éénheid ervaren, vanwege collega’s of strategische keuzes waar je als persoon niet achter staat.

Gevoel

Thuis is een ‘gevoel’. Om dit ‘thuis’ gevoel te ervaren is het van belang dat je je geaccepteerd voelt. Een gevoel van veiligheid en geborgenheid hebt. Behoren. Waar vertrouwen je tegemoet komt en de angst je verlaat. Dat wat je kent… en waar je gekend wordt. Het is persoonlijk maar je kunt het ook delen met anderen. Hoe je je leven inricht, maar ook hoe je je verbonden voelt met de buitenwereld.

Binnen Europa vinden steeds vaker aanslagen plaats. In Stockholm zal menigeen angst ervaren vanwege de recente aanslag. Als we wat verder naar het zuiden reizen zien we honderdduizenden Zuid Soedanezen vluchten naar wat ’s wereld’s grootste vluchtelingenkamp lijkt te worden in Uganda. Gevlucht omdat hun leven in gevaar is. Gevlucht omdat de hoop hen volledig is ontnomen nog ergens ‘thuis’ te zijn. Ook in Nederland zien we een groeiend aantal mensen die vanwege dezelfde redenen gevlucht zijn uit bijvoorbeeld Syrie.

Alles kwijt

Mensen die alles zijn kwijtgeraakt, zelfs familieleden of vrienden. Hun ‘thuis’… BAM!! Sta er even bij stil en laat het inwerken. Houdt het je bezig? We kunnen het niet meer uit de weg gaan en doen alsof onze neus bloed – daarvoor is het te dichtbij gekomen. Wat doe je eraan? Ik geloof dat we allemaal op onze eigen manier verschil kunnen maken. Draag jij bij aan ‘thuis’? Misschien zorg je extra goed voor je familie. Misschien kom je op voor die collega die altijd maar alleen zit. Misschien sta je vroeger op om nog even langs het bejaardentehuis te gaan. Top!

In Nepal hopen we een ‘thuis’ te bieden aan heel veel ontheemden. We doen dat samen met een groeiend team van gedreven medewerkers. Het is bijna twee jaar na de ramp. De ramp die binnen enkele minuten een levensveranderende impact had voor meer dan 600.000 families. Die families overleven in 14 provincies, waarvan vele locaties geografisch uitdagend zijn. Mensen die nu al lange tijd leven in een ‘huis’ wat voorheen een stal was, of mensen die zelf een tijdelijk onderkomen hebben gemaakt van bamboe met plastic zeilen.

Landurige impact

Ik ben blij dat Medair hier is. Er gaan misschien niet direct veel mensen dood als we er niet zouden zijn, zoals in Zuid-Sudan. Maar indirect leven mensen op een tijdbom in hun onveilige huizen en een land dat ieder jaar nog aardbevingen en naschokken kent. In veel landen waar Medair actief is, bieden we noodhulp, maar Medair is meer dan dat. Noodhulp én Herstel. Herstel van hetgeen een ramp heeft gecreeerd. Het verkleinen van de risico’s bij een eventuele volgende ramp. Ons project heeft langdurige impact. En biedt een ‘thuis’.

Nieuwe blogs

Wat dat nou concreet betekent zullen we laten zien in de komende blogs en daarbij nemen we jullie mee in de verschillende aspecten van ons werk. Werk dat met kunde en compassie uitgevoerd wordt en waarbij we mensen helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Geen tijdelijke onderkomens, maar aardbevingsbestendige huizen, gemaakt van steen en met een sterke fundering. En mensen die de kennis krijgen aangereikt door middel van ‘on the job’ training, om zo te kunnen blijven bouwen. Keihard nodig in een land wat wereldwijd in de top 10 staat van hoogste risico op aardbevingen. Aangezien velen van jullie al doneren voor Medair en velen dit nog zullen gaan doen :-), leek het ons goed te laten zien wat voor verschil je maakt. Wat voor ‘thuis’ je helpt creeeren. In voorgaande blogs hebben we al vaker gesproken over de mensen die we helpen en hoewel dat natuurlijk het allerbelangrijkste is – want daarvoor zijn we uiteindelijk hier – gaan we ook de andere kant van het werk laten zien met de volgende (video)blogs:

  • Ontmoet onze medewerkers
  • De metselaars
  • Clusters: de impact van samenwerken
  • Donors en de rol van de overheid
  • Filmcrew van Family7 op bezoek (documentaire)
  • Vakantie (vanaf 23 Juni zijn we een maand in Nederland – broodjes kroket zijn al besteld)
  • Logistiek in de bergen
  • Huizen bouwen in Bijulikot

Swiss Solidarity en co-funding

Onlangs hebben we groen licht gekregen van onze grootste donor Swiss Solidarity voor co-funding van ons nieuwe project. We gaan de bouw van 953 extra huizen ondersteunen en hopen dit af te ronden in April 2019. Dit zal plaatsvinden in hetzelfde ‘dorp’ genaamd Bijulikot in de provincie Ramechhap. Inmiddels worden er maar liefst 210 huizen op hetzelfde moment gebouwd, en zijn er al 40 huizen volledig afgerond. In totaal gaat het nu dus niet meer om 310 maar om 1.263 woningen, die hopelijk snel een ‘thuis’ zullen zijn voor de Nepalezen.

Een thuis kun je hebben, kun je creeren, maar ook geven. Geven jullie mee?

Wij gaan deze uitdaging aan. Maar er moet nog meer geld komen. Om concreet te zijn: nog ongeveer 1 miljoen euro (van een project wat in totaal 5.2 miljoen euro kost) is nog nodig. Dit betekent overigens gemiddeld zo’n 4,000 USD per huis (all inclusive, wat betekent trainingen, supervisie, technische input, medewerkers, administratie, transport, fondsenwerving etc.). We hebben jouw hulp hierin heel hard nodig! Heb je financiele mogelijkheden om te doneren? Heb je creatieve ideen voor fondsenwerving? Ken je organisaties die bij willen dragen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Breng ons in contact! Organisaties of particuliere donoren die meer dan 10.000 EURO willen bijdragen nodigen we graag uit voor een bezoek aan ons project. Een unieke belevenis, waarbij je direct de impact ziet.

Nog meer nieuws…

Last but not least… Onze nieuwe tweetalige site gaat zeer binnenkort live. Daarnaast zullen er meerdere categorieen zijn (omdat we vaak gevraagd worden hoe we nu bijvoorbeeld onze gezonde levensstijl toepassen).

Ons volgende blog zal dan ook plaatsvinden op die vernieuwde website (met grote dank aan onze neef Joel die met zijn bedrijf een fantastische website in elkaar heeft gezet).

We zijn benieuwd wat jullie er van vinden. De link volgt binnenkort. Rest ons nog jullie hele gezegende Pasen te wensen. Hij leeft.

Tot gauw..

Oh ja…

Tags: , , , , , , , , ,