Sanja Tamang naast haar gedeeltelijk gebouwde aardbevingsbestendige huis

‘Er zat heel veel liefde in ons huis,’ zegt ze tegen me. ‘We hebben immers alle stenen eigenhandig moeten dragen van kilometers ver door de bergen. Dat was zwaar. Heel zwaar. We hebben het wel eens bijna opgegeven, de lening werd groter en de buren zeiden: dat gaat je nooit lukken! We hebben er drie jaar over gedaan… maar we bleven elkaar aanmoedigen om door te gaan. En ons prachtige huis kwam er. We waren zo trots! Maar die trots duurde niet lang. Enkele weken later kwam de aardbeving. In een klap alles verwoest. Ingestort. Ik heb zo gehuild! Gelukkig waren we zelf allemaal veilig. We werkten op het land. Maar we hadden geen huis meer. Wel hadden we grote schulden. Ik dacht dat we voor altijd in de dierenstal zouden moeten blijven wonen. En dat is zo koud en vochtig in de winter! Ik had nog nooit gehoord dat je huizen ook anders kon bouwen, iedereen bouwde zijn huis hier op die manier…, totdat Medair en CDS kwamen’, zegt ze met een glimlach op haar gezicht.

Sanja Tamang draagt stenen door middel van een band aan haar hoofd en zak op haar rug

Dit is het verhaal van Sanja Tamang, een van de vele families die door deze verschrikkelijke natuurramp haar hele levenswerk verloor. Die dacht dat ze nooit meer een huis zou hebben, maar nu volop bezig is met de bouw er van en trots praat over de aardbevingsbestendige technieken die ze geleerd heeft van de engineers van Medair.

Saugat, engineer van Medair inspecteert het huis en geeft adviezen aan de bouwvakkers

Ik word daar zo blij van! De mensen hebben zelf het heft in handen, zij bepalen (home-owner driven) hoe hun huis er uit gaat zien – zolang het een aardbevingsbestendige manier is en volgens bepaalde richtlijnen bepaald door de overheid. Precies zoals wij ook zouden willen als ons huis zou zijn ingestort. Medair assisteert daarin, geeft technische begeleiding, maakt tekeningen en zorgt voor vervoer van de materialen per tractor en financiele ondersteuning voor de bouw van het huis. Daarnaast is het team van Medair met waanzinnig goede adviezen gekomen, zoals het vormen van een ‘cluster’ – samen bouwen in een groep van zeven tot tien families die redelijk dicht bij elkaar zitten. Elkaar helpen met de middelen die je hebt en zo kosten en tijd besparen. De bevolking werd helemaal enthousiast van die efficientie. En verschillende mensen zeiden: ik heb zelfs mijn buren veel beter leren kennen, we hebben echt vriendschap opgebouwd in dit proces!

De volgende foto’s laten iets meer zien van de actie in het veld – de bouw van de huizen. Momenteel worden er meer dan 80 huizen gebouwd op hetzelfde moment.

Portrait foto van een bouwvakker die een pik houweel vasthoudt en werkt aan de aardbevingsbestendig bouw van een huis in Bijulikot, Ramechhap

Het project heeft ook een positieve invloed op ‘gender equality’ (oftewel: geslachtsgelijkheid / gelijkheid tussen man en vrouw). Deze dames bewijzen dat het een ‘joined effort’ is… samen bouwen! 🙂 Pratila Tamang (20 jaar oud, links) en Pranila Tamang (21 jaar oud, rechts) – nichtjes van elkaar, en getraind in de aardbevingsbestendige technieken. Ze werken aan het huis van Suna Tamang die je in een van de volgende foto’s ziet. Pranila zei: ‘We geloven niet dat dit alleen een ‘mannenwereld’ is en we willen een voorbeeld zijn voor andere vrouwen: lead by example. Vrouwen hoeven niet alleen maar huishoudelijk werk te doen. Ze kunnen dit ook. En wij houden van stenen!’

Rechts op de foto zie je Suna Tamang (de twee vrouwelijke metselaars die je hierboven zag werken aan de bouw van zijn huis). Hij doet zelf ook mee, maar is gehandicapt aan zijn been. Hij wilde heel graag op de foto met zijn broer en zijn kleindochters Gita (3) en Parpati (5)… natuurlijk moesten ze rechtop zitten en in de camera kijken van opa. Zij dachten daar echter iets anders over…

Kiran Kuikel, senior engineer en Devraj Gautam, project manager staan op de bouwplaats waar Suna Tamang zijn huis bouwt. Ze adviseren hem en de masons over de vervolgstappen nu de layout is gedaan.

Bij het huis van Suraj Tamang (23 jaar oud en woont bij zijn ouders) wordt hard gewerkt aan het metselen. Suraj vertelt heel eerlijk dat als Medair en CDS er niet waren geweest dat hij dan weer een huis had gebouwd wat onveilig was. Hij is heel blij dat hij nu heeft geleerd hoe hij veilig kan bouwen.

In vele gevallen is het teamwerk. Zijn moeder (links) helpt ook mee en drukt het hout tegen het cement, zodat het op z’n plaats blijft en kan drogen in de juiste vorm.

Kiran Kuikel, Medair’s senior engineer, adviseert het bouwvakkersteam over hoe ze het beste verder kunnen gaan met de bouw en de juiste technieken – naaast dat er keihard wordt gewerkt, wordt ook een hoop gelachen onder elkaar.

Een metselaar past de stenen in elkaar.

Kumar Tamang, (hierboven) is een super enthousiaste bouwvakker die naast het bouwen van zijn eigen huis helpt bij de bouw van diverse andere huizen. Hij is getraind door Medair en is enorm dankbaar dat hij die kans kreeg: ‘Iedereen moet zulke huizen bouwen, dan zullen er geen doden meer vallen bij een volgende aardbeving.’

Shakti (28) getrouwd met Tara, voor zijn huis. Ze hebben twee kinderen, een zoon van tien en een dochter van 8. Hij zei: ‘Ik weet zeker dat deze huizen veel sterker zijn. En veilig. Het zal ons leven sparen als er een nieuwe aardbeving komt. Ik ben erg dankbaar.  Medair heeft ons zoveel advies gegeven, niet alleen technisch advies, maar ook op het gebied van kostenbesparing en efficient werken. 

De huizen staan veelal op een ‘million-dollar-view’ plek 🙂

Deze bouwvakker was erg blij met de handschoenen die hij kreeg in het project. Hij had altijd veel last van zijn handen bij het zagen en timmeren. Dat is nu verleden tijd!

En hieronder zie je twee huizen die inmiddels helemaal ‘af’ zijn:

Dit is het huis van Bhakta Maya Adhikari (59) en haar zoon Bhim Bahadur Adhikari (18) en haar andere zoon en schoondochter. Ze staan met een glimlach voor het huis omdat ze zo blij zijn dat ze zich daar geen zorgen meer om hoeven te maken. Maar als we naar de gebeurtenissen in hun leven luisteren dan hebben ze heel wat meegemaakt. Niet alleen heeft de aardbeving hun huis verwoest, maar nog geen jaar na de aardbeving is ook hun man en vader overleden aan kanker. Ze wisten niet hoe ze verder moesten. Totdat ze hulp kregen. We zijn zo blij, dit was ons zelf nooit gelukt! We hopen dat jullie iedereen hier gaan helpen met zo’n veilig huis.

Netra Bahadur en zijn vrouw zijn dolgelukkig met hun nieuwe huis! Dat kun je wel zien…

Wat kan er veel moois gebeuren als je ‘hoop’ mag brengen binnen een gemeenschap! De omliggende gebieden vragen inmiddels ook om de hulp van Medair omdat ze zien dat het werkt. Maar daar is geld voor nodig. Op dit moment zoeken we naar institutionele- en prive-donoren die geinteresseerd zijn om in dit prachtige project te investeren. Je investeert in mensen! En het is bewezen dat het concept werkt. Mocht je iemand weten die daar interesse in heeft: neem contact op.

Tags: , , , , , , , , , , ,